top of page
Yoga at Home
YOGA
IMG_1606.JPG.jpg
Afgelopen 18 jaar heb ik meerdere yogavormen geleerd. Ik twijfelde toen over Do-In Yoga of kundalini yoga. Het werd toen Do-In yoga wat heel helend was voor mijzelf en velen cursisten die ik mocht begeleiden. 17 jaar later toch ook Kundalini yoga gaan doen. Het maakt mijn lichaam sterk en de lessen zijn zo gevarieerd dat ik dit nu met veel plezier geef naast de Yin yogalessen. 
 
Wat is Kundalini Yoga?

 

Kundalini yoga is behalve praktisch ook zeer krachtig. Het balanceert het kliersysteem en versterkt het zenuwstelsel. Het helpt je kalm, gecentreerd en helder te blijven tijdens alle uitdagingen van je leven. Door het beoefenen van kundalini yoga groei je. Je voelt je vitaler en energieker. Kundalini yoga is al duizenden jaren oud en komt uit Noord India. Lang waren deze technieken geheim. In 1968 kwam Yogi Bhajan naar het Westen. In 1968 gaf hij voor het eerst in de geschiedenis een kundalini yoga les in het openbaar. Door middel van zijn kennis, wijsheid en dienstbaarheid heeft hij ons een tijdloze erfenis nagelaten.

 

Een kundalini yoga les duurt gemiddeld een uur tot anderhalf uur en bestaat uit een kriya (een vaste volgorde van houdingen en ademhalingsoefeningen), ontspanning en meditatie. Elke les heeft een specifiek thema, de leraar zoekt een kriya en meditatie uit, passend bij dit thema. De structuur van een kundalini yogales is altijd hetzelfde, maar de inhoud kan iedere les weer anders zijn omdat er ontelbaar veel kriyas en meditaties zijn. Muziek en het zingen van mantra’s is een belangrijk onderdeel van een kundalini yogales. Iedereen kan kundalini yoga beoefenen. Door te ademen en (een beetje) in de juiste richting meebewegen heb je er al profijt van.

Wat doet Yin Yoga met je?

Bij Yin Yoga worden de oefeningen passief en zonder krachtinspanning gedaan. De bedoeling is dat niet de spieren, maar de dieper liggende lagen in het lichaam, zoals het bindweefselvlies (fascia), worden aangesproken. Deze bevindt zich verspreid over het hele lichaam en omhult het bindweefsel, de spieren, de banden, de pezen, de gewrichten en de beenderen. De houdingen worden 3 tot 5 minuten aangehouden. Wanneer we langer Yin Yoga beoefenen kunnen we deze houdingen zo lang aanhouden als we willen. Bij mensen die te weinig energie hebben wordt de energiestroom geactiveerd. Bij een teveel aan chi, wordt de chistroom in balans gebracht. Een uitgebalanceerde chistroom is van belang voor de gezondheid van lichaam en geest.

Naarmate we verouderen worden onze gewrichten met de jaren steeds stijver. Dit komt omdat we in het dagelijks leven te weinig aandacht besteden aan onze gewrichten. Yin Yoga kan dit verstijvingsproces vertragen, de gewrichten worden soepeler. 

Rugpijn is in onze westerse wereld een 'volksziekte' geworden. Bij de meesten mensen raakt de wervelkolom door het urenlange zitten letterlijk in de verdrukking, of ze wordt verkeerd belast, waardoor rugpijn ontstaat. De pijn komt maar zelden uit de wervelkolom zelf, maar meer vanuit het omliggende bindweefselvlies, waarin veel informatie ligt opgeslagen. Als we dit vlies door zachte oprekking steeds opnieuw aanspreken dan zal dit op den duur ook een positief effect hebben op eventuele pijn, die daardoor verzacht of hersteld kan worden.

Tarief Wanneer je een priveles wil, wat zeker in het begin heel fijn kan zijn zijn de kosten 55 euro voor een uur. Stroom je in bij een groepsles dan zijn de kosten 15 euro. 

10 minuten voor de les begint is de deur voor je open. We komen in stilte binnen en je stapt letterlijk je stilte in door op je yogamat te gaan zitten, je ogen te sluiten en je adem te volgen.

Middag licht
bottom of page