top of page

Fijne start voor een nieuwe dag


do-in yoga, pose, verkeerde been, petra van westing
 

We hebben allemaal wel eens een dag waarop we met ons ‘verkeerde' been uit bed stappen, toch? Ik wel in ieder geval!

Het vervelende is vaak dat alles wat je die dag doet lijkt fout te gaan. Je laat je schaaltje havermout uit je handen vallen, je struikelt over schoenen; Je kan je huissleutels niet vinden; Je vergeet de bijlagen bij je email te uploaden; Je band van je fiets is lek en ga maar zo door. Klinkt dit bekend voor je? Vroeger, als ik zo’n soort dag had dacht ik: ‘Nee he, daar gaan we weer!’. Maar een tijd terug ben ik een aantal nieuwe gewoontes uit gaan proberen om mijn ochtend routine te verbeteren, één daarvan is de dag starten met yoga. Mijn ervaring tot nu toe is dat ik vol positieve energie aan mijn dag begin en een lijf wat lenig aanvoelt en een heldere geest die van alles wil. Ik moet heel eerlijk zijn en zeggen dat het aan ideeën nooit ontbreekt bij mij. Do-In yoga zorgt er bij mij juist voor dat ik alles een tandje lager uitvoer en gedoseerd. Adem in... adem uit en ontspan.

En het werkt! Sinds het toepassen van mijn nieuwe ochtend routine ervaar ik meer rust, voelt mijn lichaam prettiger en heb meer energie. Dat is wat we willen toch? Ik zal je uitleggen hoe ik de dag opstart.​​

 
 

​Voordelen van een ochtendroutine

Geen tijd voor een ochtend routine? Ik sta een uurtje eerder op omdat ik het belangrijk vind om lekker te bewegen en te ervaren dat de stilte mij vaak antwoorden geven en ik zonder moeite verder aan mijn doelen van die dag kan werken. Misschien moet je hierdoor ’s avonds wat eerder naar bed, maar dit heb ik er zeker voor over! Mijn ochtend routine is mijn ‘heilige uurtje’ geworden. Een uurtje wat ik helemaal voor mezelf heb en waarin niemand mij stoort. Voor mij is dit meestal tussen 06.00 en 08.00. Ik steek wat kaarsen en ga eerst een 20 minuten mediteren. Daarna doe ik drie keer de Qi Flow Salutation om heerlijk de energie door mijn lichaam te laten stromen. (ik zal binnenkort een film van deze oefening op mijn blog plaatsen) Daarna pas ik de basisstrekkingen toe. Deze zijn ontwikkeld door de Japanse psycholoog Shizuto Masunaga. Door deze oefeningen regelmatig uit te voeren worden lichaam en geest in balans gehouden en energieblokkades en spanningen opgeheven. Van belang hierbij is ze rustig en ontspannen uit te voeren op de beweging van de buikademhaling. Wanneer het herfst is begin ik bij het element metaal en beweeg dan verder naar een volgend element. Dit is de volgorde waarin de elementen elkaar voeden.

 
 

Je zal merken dat je na deze oefeningen al meer wakker bent en de energie door je lichaam stroomt en je zin hebt de dag verder in te richten. Na deze strekkingen rust ik uit in child's pose of savasana.

Voor ik aan mijn ontbijt begin pers in een citroen uit en drink dit op met lauw water. Dan schrijf ik in mijn schrift wat ik ervaren heb tijdens het bewegen. Regelmatig krijg ik mooie inzichten. Daarna lekker smullen van een kom havermout met onbewerkte noten en (gedroogd) fruit.

Heerlijke start van een nieuwe dag!

Arigato Gozai Mashita!

(japanse groet)

TERUG
bottom of page