Mijn lijf, mind en Vipassana...

Maandag na het eten zeg ik wat geëmotioneerd mijn dochter Lisa gedag en ga naar boven om te starten met de Vipassana meditatie en neem een duik de stilte in. Dit keer niet met 99 anderen bij Dhamma Pajjota in België maar alleen op het eiland Canna in een mooi Victoriaans huis met een waanzinnig mooi uitzicht waar ik in alle stilte deze dagen kan zijn.

Als oud student heb je alle tools in handen om het alleen thuis te doen en kan je inloggen en alle lezingen weer afluisteren. Eens per jaar een aantal dagen uit het dagelijks leven stappen door stil te zijn en te mediteren, dat is wat ik graag wil. Hoogste tijd dus weer. In het najaar van 2017 heb ik de start gemaakt. Nu ik een aantal maanden op Canna ben is dit het moment om verder te gaan. Ik probeer mij zoveel mogelijk aan het schema te houden zoals geleerd. Het enige wat ik voor die tijd niet weet is hoeveel dagen ik het ga doen. Er is een eendaagse, drie daagse of tien daagse en je start altijd met een tien daagse om je de meditatie eigen te kunnen maken. Wie weet doe ik nu een 5 of 7 daagse. Ik ga in dit blog geen aandacht besteden aan de inhoud van het programma, ben je nieuwsgierig dan is dit te lezen op hun website. Veel mensen die mij volgen en of kennen zijn benieuwd hoe het voor mij dit keer is verlopen dus vandaar dit blog.

(het mooie pad omhoog achter in de tuin waar ik dagelijks een aantal keren een kleine wandeling maak)

Ik zet niet vaak de wekker maar deze dagen wel slim om te doen omdat de dag start om vier uur. Stilletjes hoop ik dat door nu ruim een jaar te mediteren de start anders is, het sneller stil in mij kan worden en ik minder zware sensaties in mijn lichaam zal ervaren. Vergeet het maar, mijn benen en billen beginnen te protesteren en na een half uur wil ik echt van houding veranderen. Ook de pijnen in mijn middenrif en rechterschouder zijn er weer, helaas, waar ik de vorige keer mee eindigde mag ik nu weer verder mee.

Zoals sommigen van jullie weten heb ik jaren geleden de diagnose fybromyalgie gekregen. Ik ben direct gestopt met artsen te bezoeken en ging aan de slag met het woord acceptatie met in het begin de nodige weerstand. Hoe denk je dat het werkt als je elke keer weer teleurgesteld bent in je lichaam wat pijnlijk aanwezig is en de energie je ontbreekt om iets te doen.... en wetende dat dat wat je negeert meer aandacht gaat vragen. Dan breekt er een andere fase aan en mag ik mijzelf verwonderen over mijn zelfhelend vermogen. Gaan inzien wat mijn geest met mij doet en onbewust in stand houdt, pas toen ging ik echt luisteren. Yoga heeft mij geholpen de signalen van mijn lichaam te gaan begrijpen en deze te omarmen. De Vipassana meditatie heeft de verbinding met mijn ziel gemaakt. Voor mij dus geen vraag of ik hier verder in wil groeien want door samen een te zijn ben ik daar waar ik nu mag ZIJN.

Onderstaand een stukje uit mijn dagboek.

24-01-2019

Donderdag, na het luisteren van de opname van Dhr S.N. Goenka, dag 4 van de 10 daagse, heb ik tijdens de meditatie daarna intense gewaarwordingen. In ene wordt mij duidelijk dat het waarnemen van de fijne gewaarwordingen belangrijk zijn, dus ik neem meer de tijd om het hele lichaam af te scannen, van top tot teen, van teen tot top. Na dagen zware sensaties neem ik nu andere, lichtere sensaties waar. Mijn hele lichaam tintelt. Dit is de eerste keer dat ik alle sensaties op ieder lichaamsdeel kan voelen. Ik kan daarna dan ook niet slapen door deze ervaring. Het is zo krachtig. Na 4 uur slapen ben ik weer wakker en terwijl ik nu zit te tikken kan ik weer van alles voelen in mijn lichaam. ‘s Avonds wordt weer duidelijk voor mij in de lezing dat het lichaam niet uit vaste materie bestaat, maar uit deeltjes die bewegen. Dat was geen nieuws voor me. Wel nieuw voor me was dat de sensaties die ik inmiddels kon waarnemen door deze bewegende deeltjes veroorzaakt werden. Het doel is alle sensaties alleen maar te observeren (Vipassana betekent letterlijk ‘de dingen zien zoals ze zijn’) en daarbij ‘gelijkmoedig’ te blijven. Door alle sensaties, prettig of onprettig, gelijkmoedig te observeren, train ik mijn lichaam en geest om ook op gebeurtenissen in het dagelijks leven gelijkmoedig te reageren. We zijn gewend om op gebeurtenissen te reageren, waarbij prettige gebeurtenissen resulteren in verlangen, en onprettige gebeurtenissen in aversie.

25-01-2019 Een half uur voor de wekker gaat ben ik wakker. Ik draai me nog even om maar al snel merk ik dat ik te wakker ben dus hupakee, benen buiten de dekens om te wennen aan de kou. Er wordt gezegd dat een uur mediteren gelijk staat aan twee uur slapen. Dan begrijp ik dat ik gisteren de slaap niet kon vatten en moeten vier uur slaap voor mij nu zeker voldoende zijn. Ik start deze dag zittend op bed. Het lukt me na een kwartier om met mijn aandacht bij de fysieke gewaarwordingen te blijven, en die zijn er, zelfs in mijn vingertopjes en oorlel. De vorige dagen had ik soms tintelingen rond mijn hoofd maar nu net als gisterenavond ook even door mijn hele lichaam….ohhh wat is dit prettig en dan denk ik aan de lezing, gelijkmatig blijven. De ene gewaarwording naar de andere volgt zich op en voor ik kan bedenken hoe laat het is gaat mijn gong op mijn mobiel. Dit keer geen kleine wandeling maar even de benen strekken en gaan zitten op mijn meditatiekussen. Zo fijn om mijn ogen weer te sluiten en verder te gaan in de roes van slapen maar ook aanwezig zijn. Ook dit uur verloopt sneller dan voorgaande dagen, mijn knieën zijn pijnlijk na dit uur maar ik heb er geen moment bij stil gestaan omdat ik diep in meditatie was! Mijn doorzetten wordt beloond en dit is dus wat ze omschrijven en waar ik bij de eerste 10 daagse cursus nog niet bij kon komen.

En dan stopt mijn reis want ik krijg het bericht dat mijn moeder is gevallen en in het ziekenhuis ligt en hopelijk de volgende dag geopereerd kan worden. Ik verbreek de stilte en ga in gesprek met mijn dochter om te delen. Ook lees ik andere berichten die mij raken dus ik weet na 5 dagen stilte dat de keuze voor mij is gemaakt. Het was heel fijn om hier Vippassana verder te beoefenen en te ervaren dat als je echt iets wil je het ook alleen kan bereiken. En niet helemaal alleen want mijn dochter had iedere dag een heerlijke warme maaltijd voor mij bereidt, dank je lies, dat was de eerste dagen echt een heel smakelijk lichtpuntje.

TERUG
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

KvK 

68429444

​© 2018 Petra van Westing

rekeningnummer

NL63 KNAB 0256 0799 35