Mijn eerste weken op Canna

Canna is een eiland om verliefd op te worden, kijk maar....

Wat voelde het vertrouwt om weer op Canna aan te komen. Dit keer stapte ik niet de auto in maar wilde graag de heuvel op wandelen richting Tighard Canna House, via mijn favoriete pad omhoog. Het zonnetje scheen, het leek wel voorjaar. Was vreemd, ik had het beeld van winterse, stormachtige taferelen voordat ik hierheen ging, zo ook in mijn dromen. Zou het zo blijven? De sneeuwklokjes waren al aan het bloeien, ik heb er nog nooit zoveel bij elkaar gezien. Direct was er weer dat gevoel van wandelen door een sprookjesbos, enige wat er weer mistte was (gelukkig) de boze wolf.

In huis was het stil, geen gasten deze dagen, alleen ik en mijn gezin. Samen kerst en oud en nieuw vieren op een hele bijzondere plek en dat hebben we gedaan. Van wandelen op het eiland, spelletje bij de openhaard, lekker eten of gewoon lekker liggen in bad met uitzicht op het water en het eiland Rum. Met kerst hadden we een borrel in het cafe met een aantal bewoners die visite over hadden. Gezellig en bijzonder, vooral om de gesprekken te volgen want dat valt nog niet mee met het schotse engels. Bijvoorbeeld pretty is bonny, hill is brae en always is aye. Ik hoop vaker van die borrelmomenten te hebben dan blijft er vast het een en ander hangen. Met oud en nieuw werden we om 22.00 uur uitgenodigd bij een jonger stel die hun broers met hun vrouwen over hadden. We brachten de uurtjes door met spelletjes doen en dansen. Geen spelletjes aan tafel, nee, bijvoorbeeld een kartonnen cornflakes doos leeg op de grond en die moet je met je mond oppakken zonder je handen te gebruiken. Iedere keer werd er een stuk afgescheurd tot er alleen nog maar een bodem op de grond lag. Ondanks dat de gemiddelde leeftijd een stukje lager was mocht ik tot 1 van de 3 winnaars behoren. Mijn jaar sloot ik goed af! De schotse dans hebben we natuurlijk ook gedaan, rondjes draaien om elkaar heen en de armen in elkaar haken. Dit vraagt nog wat oefening, wie weet vieren ze hier ook carnaval. Net voor twaalven werd er whiskey geschonken en daar hebben we een toast mee uitgebracht. Naar buiten gaan en vuurwerk afsteken doen ze hier niet op Canna. Wel hebben we geprobeerd een lampion de lucht in te laten gaan maar helaas liet de wind dit niet toe. Nieuwjaarsdag was de bonfire en gingen we het opnieuw proberen. Thuisgekomen was de zin van slapen gaan er nog niet voor mij. Ik ben onder een dekentje buiten op de trap gaan zitten onder de heldere sterrenhemel en heb genoten van de stilte en mijn gedachten. Om 4 uur was het zo koud en hielden de dekentjes en whisky mij niet meer warm, het was tijd om naar binnen te gaan.

Ja en dan komt er een eind aan de feestdagen en zwaaien mijn oudste dochter Lisa en ik Kees en Anna uit. Niet makkelijk en het liefste sprong ik op de boot en ga weer mee maar tegelijk wist ik dat ik hier wil en mag zijn om dat te doen wat ik graag wil, yogalessen geven en meer mensen bereiken die een keer Canna komen bezoeken. Wanneer in mijn leven krijg ik deze kans, creëer ik deze mogelijkheid? Geen idee maar nu dus wel en daar wil ik voor gaan. Twee dagen is het lastig om weer mijn plek te vinden en inhoud te geven aan mijn dagen en niet voor mijn laptop te hangen en bijvoorbeeld series te gaan kijken. Ik doe dit graag s avonds en nu het even lastig is is de verleiding groot maar ik ga maar aan de schoonmaak en uitwaaien buiten. Of je nu blij bent of verdrietig, het landschap neemt je mee en beurt je op.Twee dagen later slaat de buikgriep toe en zit er niks anders op dan even een dag op bed te blijven en mij te laten verwennen door Lisa. Fijn zo'n dochter in de buurt die hier 'toevallig' ook is. In het begin moesten we samen even inkomen maar nu hebben we het fijn samen en bewandelen we allebei ons eigen pad. We maken voor elkaar eten en als we niet helemaal in onze eigen bubbel zitten wandelen we en genieten van onze momenten samen. Zij is hier om tijd te besteden aan haar studie en te helpen met Fiona buiten. Project nu is het bouwen van een ren buiten met hok voor de kippen. Ook de moestuin is een groot project dus kennen jullie iemand die hier straks als vrijwilliger wil werken en meehelpen, welkom!

Het plan is om deze week te gaan starten met de yogalessen voor de mensen hier. Deze periode was ik veel te vinden achter de naaimachine om bolsters en meditatiekussens te maken om het lichaam te ondersteunen tijdens de yin lessen. Ik heb er zin in en er is een zekere spanning omdat mijn engels gebrekkig is maar ik heb de ervaring bij een yogaretreat in Tenerife dat sommigen meer in de ontspanning kwamen door mijn engelse uitspraak dus dat vertrouwen mag ik hebben.

Sinds kort volg ik online ukelele lessen van uked.nl wat super leuk is alleen de ukelele van hier is van een mindere kwaliteit. Om gemotiveerd te blijven zal er dus een overzee gaan komen. Wie weet kan ik dan over een tijdje de mantras begeleiden met de ukelele, hoe leuk is dat! Uitdagingen dus volop.

Nog 3 weken en dan komen de eerste bekenden uit Nederland aan. Voor die tijd hoop ik nog een aantal dagen in stilte te gaan met Vipassana meditatie. Tien dagen gaat niet lukken maar wie weet wel drie. Het kost tijd om los te komen van mijn "drukke' leven in Nederland en om even helemaal offline te gaan wacht ik nog een aantal berichten af uit Nederland. Mijn vriendin is 4 januari overleden en het was lastig om weg te gaan maar we hebben goed afscheid van elkaar genomen met een lach en een traan. Zij blijft voor altijd een speciaal plekje in mijn hart houden en zoals ze regelmatig tegen mij zei, vliegt ze altijd met mij mee ... nu dus in Canna <3

De start heb ik gemaakt op het prachtige Canna en Tighard Guest House voelt als een warm bad waar ik een tijdje mag zijn. Ik ga nu genieten van een yogales waarin ik met aandacht ga bewegen binnen het element water, element wat zich openbaart in de winter en waar ik mij de komende tijd letterlijk in mag onderdompelen. Voor zometeen slaap lekker allemaal.

Liefs, peet

TERUG
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

KvK 

68429444

​© 2018 Petra van Westing

rekeningnummer

NL63 KNAB 0256 0799 35